De Herkomst van de Teddy dwerg :

De teddy dwerg is ontstaan in Duitsland. Hij is ontstaan uit een kruising met een Angoradwerg x Kleurdwerg.

 

Eigenschappen :

 

Een teddy dwerg heeft veel weg van een speelgoed diertje, maar vertoont toch echt konijnengedrag. Het is is een zeer vriendelijk ras voor jong en oud. Ze hebben een nieuwsgierig karakter zijn vrolijk, lief en actief en houden dan ook enorm van knuffelen ze zitten graag op je schoot en vinden het heerlijk geaaid te worden en daarbij zien er natuurlijk ook geweldig uit met een flinke haardos. De konijntjes zijn ontzettend tam te maken, dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je met een teddy dwerg ontzettend vaak bezig bent. De konijntjes moeten als ze klein zijn 2 a 3 keer per week goed gekamd worden, het liefst zelfs meer. Na ongeveer een half jaar word de vacht makkelijker te onderhouden, omdat dan het meeste van de ondervacht weg gaat. Zodra ze hun eerste vachtwissel dan hebben gehad is 2 keer per week kammen genoeg mocht je het leuk vinden om te doen mag het natuurlijk ook altijd meer gedaan worden! Het vele kammen en bezig zijn met de jonge teddy schept ook een band met de teddy natuurlijk. Echter moet er natuurlijk wel rekening mee gehouden worden bij het aanschaffen van een teddy konijntje dat er echt veel gekamd moet worden anders gaat hun mooie vacht vervilten. Inmiddels is de teddy dwerg razend populair in Nederland.

 

 

Uiterlijke Kenmerken :

 

De vorm van het lichaam moet kort, gedrongen en in een cilinder vorm zijn. Ze horen van voor tot achter even breed te zijn en de bekken mooi afgerond. De poortjes zijn kort, klein en fijn geconstrueerd. De verschillen tussen een ram en voedster zijn zeer gering. De kop moet bij de voedster en ram een breed voorhoofd vertonen. In vergelijking met het lichaam moet de kop markant als kort en dik zijn. De hals is zeer kort en nauwelijks herkenbaar. Ondanks de lange vacht moet er op gelet worden dan de vacht relatief makkelijk te verzorgen is, het mag in geen geval naar een te snelle vervilting neigen!!

 

Het ideale gewicht van een teddy dwerg ligt tussen de 900 en 1350 gram. Echter zijn er ook teddy's die zwaarder worden dit word ook wel een non dwerg genoemd. Voedsters moeten een gewicht hebben vanaf 1200 gram dit is omdat te kleine voedsters voor de fok bijna niet geschrikt zijn. Het ideale gewicht gewicht voor een volwassen ram moet zo tussen de 1000 en 1350 gram liggen, waarbij net als een kleurdwerg het ideale gewicht zo rond de 1350 gram ligt. Dit zijn natuurlijk maar ideaal gewichten, heb je een ram van 800 gram en een voedster van 1600 gram is dit natuurlijk ook goed en moeten dan ook zeker niet voor de fok uitgesloten worden. Omdat we allemaal ernaar streven dat ooit de teddy dwerg officieel in Nederland zal erkend worden moeten we zoveel mogelijk naar het ideaal gewicht proberen te fokken.

 

De Teddy dwerg heeft lang sluik haar over het hele lichaam, voor de vacht geld hoe dichter, hoe beter. Het haar moet over het hele lichaam lang zijn. Het eerste half jaar hebben teddy's nog veel ondervacht, dit kan ontzettend snel klitten en moet dan ook heel goed bij gehouden worden. Na de eerste vachtwissel komt de echte vacht, deze is lang en zijdeachtig, mits het nestjes minimaal 2x per week gekamd word zal het dan oom niet zo snel vervilten.

 

De oor lengte ligt tussen de 4 en 7,5CM de ideale lengte voor een teddy dwerg is 5,3CM. Ze staan niet te dicht op elkaar om de overvloedige lange haren genoeg plaats te geven, ze staan in een V vorm. Bodendien moeten ze mooi afgerond en goed gehaard zijn.

 

De Teddy dwerg is in vele kleuren te vinden o.a wit, oranje, blauw, geel, feh en bruin. De ogen moeten donker zijn maar blauwe ogen zijn geoorloofd. Albino's zijn toegestaan maar niet wenselijk. Men moet er het liefst niet bewust mee gaan fokken, mochten ze toevallig in een nestje komen dan is dat volstrekt in orde. De genetisch verankerde dwerggroei is bij de teddy dwerg niet gewenst en moet indien mogelijk vermeden worden.

 

 

De teddy dwerg is inmiddels erkend in April 2012, voor de kleurslag wit met blauwe ogen. Dit is voor 2 jaar.