De verzorging van het konijn!

Hok :

In een klein hok krijg ik een kromme rug en slappe spieren. Een groot hok is beter, zodat ik heen en weer kan springen en rechtop op mijn achterpoten kan zitten zonder mijn kopje tegen het plafond te stoten. Ik heb graag een aparte slaapkamer in mijn hok, dat heet een nachthok. Daar is het lekker donker en veilig. Een ren onder het hok vind ik ook heel leuk! Plek genoeg! Dan kan ik naar boven en naar beneden rennen en daar krijg ik sterke spieren van. De achterkant en 1 zijkant van de ren wil ik graag dicht om lekker uit de wind te zitten als het koud is!

Hok schoonmaken :

Mijn hok met vaak schoongemaakt worden! In de winter hoeft het maar een per week, maar in de zomer moet het twee per week. De plek waar ik plas en poep kun je nog vaker schoonmaken. In de zomer zijn er vervelende vliegen, die ruiken een vies hok. Of ze ruiken mij als ik stink. Die vliegen leggen eitjes tussen mijn haren. Ik kan hier heel ziek van worden, en ineens van doodgaan. Ruim mijn keutels en mijn plas dus steeds goed op want dat kan ik niet zelf.

Zomer :

Omdat ik mijn dikke bontjas niet uit kan trekken, kan ik niet zo goed tegen de warmte. Wanneer de zon de hele dag boven op mijn hok schijnt, krijg ik het ontzettend warm. Als ik het veel te warm krijg, ga ik heel snel ademen en kan ik doodgaan van de hitte. Daarom moet mijn hok in de zomer op een koele plek staan, lekker in de schaduw.

Winter :

In de winter mag er geen wind en regen in mijn hok komen. Als het binnen in het hok nat wordt, word ik ziek. In mijn dikke bontjas blijf ik lekker warm in de winter. Maar soms gaat het verschrikkelijk vriezen en dan heb ik een extra warm hok nodig. Heel veel stro er in is lekker warm. Een plastic schot voor de opening is ook extra warm. Maar ik heb wel frisse lucht nodig, dus niet helemaal dicht maken. Wanneer er een ijs en ijskoude wind is, wil ik liever een poosje in de schuur of in de garage wonen...

Kant en klaar brokjes uit de winkel :

Wanneer ik nog erg jong ben, moet ik nog veel groeien en dan mag ik veel kant en klaar brokjes eten. Maar wanneer ik acht maanden oud ben dan groei ik niet meer. En dan mag ik nog maar heel weinig van die brokjes eten. Van veel brokjes word ik dik en lui, en ik heb dan geen zin meer om met je te spelen. Heel veel hooi heb ik wel mijn hele leven nodig. Hmmm, kruidenhooi vind ik ook erg lekker!

Hooi :

Hooi, dat is mijn allerbeste voer. Op hooi moet ik veel kauwen, en dat is goed voor mijn tanden en kiezen. Hooi is ook goed voor mijn buik : zo krijg ik niet zo snel buikpijn. Konijnen die geen hooi krijgen zijn vaker ziek en hebben vaak pijn aan hun kiezen. Stro vind ik fijn om op te liggen, en ik kan er ook wel een beetje aan knabbelen. Maar stro is geen goede maaltijd voor mij, daarom heb ik altijd veel hooi nodig bovenop het stro of in de ruif.

Gras :

Gras is ook gezond en lekker! Hooi is gedroogd gras. Gras en hooi zijn de beste dingen voor mij. Gras wat met de grasmaaier afgemaaid is, mag je niet aan mij geven. Hier kan ik verschrikkelijk ziek van worden.

Gras afknippen :

Je mag wel lang gegroeid gras afknippen met een schaar, en dat geven, daar smul ik van. Als het gras nat is, kun je beter het eerst een beetje droog laten worden voordat ik het krijg. Vergeet niet als ik heel de dag gras eet, heb ik toch nog steeds hooi erbij nodig. Andere groente is ook lekker, dat eet ik ook graag. Als je maar nooit vergeet mij hooi te geven in mijn hok.

Water :

Ik heb water heel erg nodig, want als ik geen water krijgt word ik ziek. Dus vergeet nooit om mij elke dag schoon water te geven. Wanneer ik de hele dag op het gras loop en gras eet, dan heb ik bijna geen dorst. In gras zit veel water, dus dan eet en drink ik tegelijk, lekker makkelijk! Maar zet toch maar wat water bij me neer.....

Nagels knippen :

Mijn nagels groeien steeds maar door... Als ze te lang worden, krabbel ik per ongelijk mijn oren kapot. Dat doet pijn! Of ik blijf met mijn nagel ergens achter haken, dan gaat mijn nagel kapot. Dat doet ook pijn! Je kunt elke 2 maanden een stukje van mijn nagels afknippen. Knip dan het stukje af wat voorbij de haartjes groeit, dat gaat een stuk makkelijker. In de dierenwinkel kun je een katten nagelkniptang kopen. Die kun je heel goed voor mijn nagels gebruiken.

Vachtverzorging :

De vacht van een Teddy konijn moet 2 a 3 maal per week worden geborsteld. Dit om verfilting van de vacht te voorkomen. Ook schept het borstelen van de vacht een hechte band met je konijn

Vrij rondlopen :

Wanneer ik altijd in mijn hok moet blijven word ik droevig. Dan ga ik de hele dag een beetje slapen of voor me uit staren... Dan word ik stijf en dik en ongelukkig. Mijn achterpoten zijn lang en sterk, daar wil ik mee rennen en springen. Wanneer ik elke dag een paar uur uit mijn hok mag om te rennen en te spelen, dan ben ik echt gelukkig!

 

Speelgoed :

Als jij veel met mij speelt, dan word je mijn allerbeste vriendje. Maar wanneer je geen tijd hebt omdat je naar school moet, dan wil ik wel speelgoed hebben. Een kartonnen doos of een houten kist met gaten waar ik doorheen kan lopen vind ik wel leuk! Takken om aan te knagen vind ik ook erg leuk, en dingen om mee te gooien. Wat ook leuk is is een pijp om doorheen te kruipen, een boomstam of een rotsblok om op te zitten, zand om in te graven.... Veel speelgoed tegelijk zodat ik kan kiezen vind ik het leukst.

Samen! :

Maar altijd alleen spelen vind ik niet zo leuk. Wanneer jij heel weinig tijd hebt om met mij te spelen, dan wil ik het allerliefst een ander konijn om vriendjes mee te zijn. Een lief vrouwtjes konijn vind ik geweldig leuk!